Nieuws
874650
Nieuws

Mokum Mama | Eef

Ideeën voor de opvoeding liggen op straat (als je goed luistert)

Op jaarbasis scheelt het ongeveer een complete gezinsvakantie en over de gehele luierperiode schat ik in dat er een compleet vakantiehuis van kan worden aangeschaft. Luiers van een B-merk. Zijn prima en kosten de helft. Goed. Ik sta dus bij een discount drogist luiers in te slaan. Een doorrookte stem klinkt achter me en vraagt wat aan de winkelmedewerker.

Ik kijk om en zie een vrouw met een grijs gekleurde huid. 'Heppie voor mijn nog de kremspoeling uit de aksiefolder?' Heur haren lijken wel geel uitgeslagen van de nicotine. Vervolgens rochelt ze tegen mijn dochter ‘Wat een heerluk moppie ben jij, schat.' Een rookwalm komt ons tegemoet. Zou ze werkelijk de asbak hebben uitgelikt nadat ze haar laatste peuk heeft uitgedrukt, denk ik opeens.

Ze richt haar blik omhoog, kijkt me aan en hijgt 'Ik ken 't me nog as de dag van gister herinneren, die meiden van mij. Wat een schatjes waren het. Ik had ze wel op kenne eten.' Ze pauzeert even om op adem te komen en maakt zich klaar om naar het hoogtepunt van haar verhaal te gaan. 'Maar later, toen ze in de puberteit kwamen, heb ik spijt gehad dat ik ze nooit heb opgegeten.' Een gierende bulderlach volgt, samen met een hoestbui. 'Nee, echt 't zijn schatten, maar 't kost je wel een paar jaar van je leven.'

Ik kijk mijn dochter aan en weet ineens wat mijn belangrijkste doelen in haar opvoeding moeten zijn:

Meer over Mokum Mama

Eef en Maria gingen aan boord van het Moederschip om erachter te komen, dat het land voorlopig niet in zicht is.  Racend tussen werk, crèche en bedtijd observeren deze twee jonge moeders hun omgeving. De mamascene in Amsterdam is een biotoop. Een wereld waarin moeders broeden op hoogsensitieve of –begaafde kinderen’, de directeur van een populaire school op meer steekpenningen kan rekenen dan een hoge rechter in Jakarta en het traktatieprotocol ingewikkelder dan een studie sterrenkunde. Om de moed erin te houden tot het land weer in zicht is delen Eef en Maria hun tips, tricks en observaties op VROUW.nl. Volg ons op momama.nl voor de laatste updates.