Nieuws
874659
Nieuws

Groep met vele gezichten

Aantal zzp'ers sterk toegenomen

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'er) is de laatste jaren sterk toegenomen. In 1996 waren er nog 330 duizend personen werkzaam als zzp’er, inmiddels zijn dat er ruim 800 duizend (2014). Zelfstandigen zonder personeel vormen een diverse groep. Zo zijn er grote verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, inkomen en vermogen.

Dit staat in het CBS-rapport voor het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) zelfstandigen zonder personeel dat vandaag verschijnt.

Eigen arbeid

De meeste zzp’ers bieden vooral hun eigen arbeid aan. In het derde kwartaal van 2014 doen 622 duizend zzp’ers dat. Meer dan de helft van deze zzp’ers die eigen arbeid aanbiedt is ouder dan 45 jaar. Daarvan is 48 procent hoogopgeleid.

Deze hoogopgeleide zzp’ers werken het vaakst in de specialistische zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. De laagopgeleide zzp’ers die eigen arbeid aanbieden werken vaak in de bouw.

Daarnaast zijn er 188 duizend zzp’ers die hoofdzakelijk producten of grondstoffen verkopen. Zij werken vooral in de handel en de landbouw.

Producten verkopen

De zzp’ers die vooral producten verkopen zijn in vergelijking met zzp’ers die eigen arbeid aanbieden vaker man en gemiddeld ouder: bijna 60 procent is 45 jaar of ouder, slechts 28 procent is hoogopgeleid.

Uit eerder onderzoek van CBS en TNO bleek dat zzp’ers  die eigen arbeid aanbieden vooral vanwege de uitdaging aan de slag zijn gegaan als zelfstandige, terwijl zzp’ers die producten verkopen vaak aangeven dat ze altijd al zelfstandige wilden worden.