Nieuws
874662
Nieuws

Kerstconcert kan beginnen!

Den Haag De Grote Kerk in Den Haag veranderde zondagavond in hoog tempo in een smaakvol theater. Alles moet op tijd klaar zijn voor het Telegraaf Kerstconcert van maandag: de start van onze campagne KERSTGROET AAN DE VETERANEN.

Tussen de middeleeuwse pilaren kletterden de geluiden van materiaalkisten over de oude plavuizen. Met stalen stijgerpijpen werd het podium ineen geklonken. Tientallen technici riepen opgewonden door elkaar.

Ritmeester Rob Sloekers, orkestleider van de Koninklijk Militaire Kapel Johan Willem Friso, hield de opbouw van het podium nauwlettend in de gaten. „De opkomst van de artiesten wordt nog lastig”, grapte hij over zijn omvangrijke orkest van liefst 56 topmuzikanten. Het muzikale gezelschap begon meteen op te bouwen toen het podium grotendeels stond. Zodat de generale repetitie vanochtend om acht uur kan beginnen.

Talloze artiesten van naam en faam maken vandaag hun opwachting. Onder hen René Froger, Wende Snijders, Gerard Joling, Ellen ten Damme, Tania Kross, het Zwanenkoor, Romy en Antje Monteiro, Meike van der Veer, Suzanne Michaels en de Fancy Fiddlers.

„Dit is een heerlijk gebouw om uit te lichten”, zei Hans de Haas van Ampco Flashlight met zijn hoofd in zijn nek. „De kabels werken we weg met vloerzeil, zodat het publiek er geen last van heeft.” Steigerbouwer Kees Cornelisse van Hollandse Handen was met een podiumrand bezig: „Die glimmende schroeven ziet u straks niet meer: we tippen ze aan met zwarte verf.”

Regisseur Eduard Huis in ’t Veld liep handenwrijvend rond. „Dit achtste Telegraaf Kerstconcert wordt het mooiste tot nu toe”, verzekerde hij enthousiast. Huis in ’t Veld is verantwoordelijk voor de tv-uitzending van het concert op Eerste Kerstdag door omroep Max en WNL, direct na de Kersttoespraak van de Koning.

„Fantastisch ook, om hier het nummer It should be Christmas every day te horen”, vond de regisseur. „Volgens topproducer Eddy Ouwens is het één van mooiste kerstnummers die er ooit zijn gemaakt!” Suzanne Michaels, de zangeres die het nummer 35 jaar geleden een hit maakte in Nederland, komt er vandaag voor naar de totaal uitverkochte Grote Kerk in Den Haag.