Nieuws
874690
Nieuws

ACM: Nederland helpt België door koude winter

Nederland zal België helpen zodra de Belgen komende winter te weinig stroom hebben wegens het uitvallen van twee kerncentrales. Als ons land de vraag niet meer aankan, springt Frankrijk bij. Daarover hebben de toezichthouders uit de landen rondom België afspraken gemaakt, maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.

„We kunnen de Belgen niet in het donker laten zitten terwijl wij voldoende productie hebben om België van de noodzakelijke stroom te voorzien. We gaan België helpen tegen de laagste kosten”, zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM.

Volgens de toezichthouder ontstaan de grootste problemen voor België bij een periode met extreme kou en weinig wind. Er is dan veel vraag naar stroom in België en Frankrijk en er is weinig aanbod van windenergie.

Vanwege de uitval van kerncentrales hebben de Belgen minder productievermogen beschikbaar. De Nederlandse elektriciteitsnetbeheerder TenneT liet eerder deze maand weten erop voorbereid te zijn om België stroom te leveren tijdens de winterperiode. Daarvoor had het bedrijf, samen met elf netbeheerders uit omringende regio's, een pakket noodmaatregelen genomen.

De ACM is blij met deze afspraken maar zegt tegelijkertijd dat Tennet de huidige afspraken tussen de andere landelijke netbeheerders en de marktpartijen moet verbeteren. Zo zouden er contracten gesloten moeten worden voor situaties waarin er minder elektriciteitsproductie in Nederland gewenst is of meer in Frankrijk.