Nieuws/Binnenland
874699
Binnenland

Hoogopgeleide profiteert van spoorverbinding

Mensen met een hoge opleiding profiteren veel meer dan laagopgeleiden van investeringen in de infrastructuur. Hoe langer een verbinding, hoe meer profijt hoogopgeleiden daarvan hebben, vooral als het om een spoorverbinding gaat.

Omdat mensen met een lage opleiding liever niet forensen, profiteren ze veel minder dan hoogopgeleiden van de infrastructuur. Laagopgeleiden werken dichtbij waar ze wonen, nemen nauwelijks de trein en hebben daarom meer baat bij korte stukken asfalt.

Dat blijkt uit volgens de Volkskrant uit een maandag verschenen studie van het Centraal Planbureau. Investeringen in nieuwe wegen of stukken spoor beïnvloeden, zo stelt CPB-onderzoekster Ioulia Ossokina vast, bedoeld en onbedoeld de economie en de bevolkingssamenstelling van de regio's.

Wie een hoge opleiding heeft - hbo of wo - is bereid een grote afstand af te leggen van woning naar werk. Dat is de prijs die hij of zij bereid is te betalen als de betere banen niet in de buurt te vinden zijn. „Leukere banen voor hoogopgeleiden zijn geclusterd”, zegt Ossokina, „En daarvoor moeten ze reizen.”