Nieuws/Binnenland
874722
Binnenland

Studenten uit spits geweerd

Om de ov-studentenkaart overeind te houden, moeten studenten uit de spits worden gehaald. Een werkgroep van het ministerie van Onderwijs, het ministerie van Infrastructuur en de vervoerbedrijven moet binnen een jaar met maatregelen komen om dit te bereiken.

Het kabinet wil 140 miljoen euro per jaar bezuinigen op de kaart, maar breidt tevens het aantal studenten dat in ervoor aanmerking komt fors uit. Vanaf volgend jaar krijgen 160.000 minderjarige mbo’ers de studentenkaart. Dit aantal komt boven op de 660.000 studenten die nu al van de kaart profiteren.

Bij ongewijzigd beleid lopen de kosten van de kaart in 2018 op naar 890 miljoen euro. Het kabinet wil echter in 2025 maximaal 750 miljoen uitgeven aan de reisvoorziening. Omdat spitskilometers de duurste zijn, is daarop het snelst te besparen. Dit is te realiseren door de lestijden beter beter te spreiden, meent minister Bussemaker van Onderwijs.

Onderwijsinstellingen staan echter niet te springen. Volgens Wim Boomkamp van de Vereniging Hogescholen leidt het plan juist tot een veelvoud van kosten voor de onderwijsinstellingen.