Nieuws
874831
Nieuws

Lezers: "Een groot avontuur"

Mindervaliden op reis

Zijn er nog reis-ondernemers die een gat in de markt zoeken? Richt u op reislustige mindervaliden! Die kunnen niet wachten tot er een organisatie komt die (individuele) rolstoel-bestendige trips met aangepast vervoer en aangepaste hotels voor ze organiseert. Zodat ze niet meer onderaan een steil aflopend terras hulpeloos in de bomenrij belanden…

Hilarische maar ook aangrijpende én informatieve reacties kwamen er binnen op mijn column over ‘gehandicapt’ reizen. Zoals één van de respondenten vrolijk meldde: „Wij maken in ieder geval elke reis wel een groot avontuur mee!” Alleen is dat niet helemaal de bedoeling natuurlijk.

Zo boekte Bo samen met haar rolstoelende echtgenoot bij de NS een treinreis naar Engeland. Ten overvloede vroeg ze nog of er wel liften waren op de overstapstations. Enfin: „Tot mijn verbijstering blijkt er in Brussel dus geen lift te zijn. Ik moest eerst mijn man drie steile trappen af dragen, daarna zijn stoel, en daarna onze bagage.”

Ongewild in de bosrand

En wie belandde er vanwege een schuin aflopend terras telkens ongewild in de bosrand? Dat is Yvonne de Kruyff, vanwege een dwarslaesie geheel rolstoelafhankelijk. In Drenthe boekte ze een aangepast huisje: in de aangepaste kamer stond alleen een 1-persoons bed zodat Yvonne niet bij haar man kon slapen, toch ook weinig gezellig tijdens je vakantie.

Het echtpaar liet zich echter niet kisten en besloot binnen Europa volop te gaan reizen. Zo betrad Yvonne regelmatig het zwembad zittend op de rug van haar echtgenoot, al duimend dat hij geen uitglijder zou maken. „Barcelona is geweldig aangepast, zelfs het openbaar vervoer is daar goed toegankelijk. Istanbul is wat minder maar de mensen zijn daar zo vriendelijk en behulpzaam dat dat veel goedmaakt.”

Het paar kocht uiteindelijk een villa aan de Costa Blanca en paste die helemaal aan, inclusief zwembadlift. Ze verhuren het huis, eventueel met thuiszorg. Ik vermeld eigenlijk liever geen adresjes maar maak hiervoor graag een uitzondering: www.villalosleones.nl

Zonnebloem-effect

Reislustige Victor Staudt laat zich door niets weerhouden: al is hij dan 15 jaar ‘rolstoelpiloot’. Parachutesprong of avontuurlijke reis, Staudt gaat ervoor en ontmoet sympathieke behulpzaamheid én bloedstollende onbeschoftheid. Hij schreef er het boek ‘Een leven op rolletjes’ over en binnenkort ga ik bij Victor langs om meer over zijn avonturen te vernemen.

Want heel veel lezers zijn blij dat er aandacht is voor dit onderwerp. Er komen vanwege de vergrijzing steeds meer minder mobiele mensen die echter nog wel graag lekker op vakantie willen. En dan liefst individueel, en niet met een groep mede-gehandicapten want dan krijg je het ’Zonnebloem-effect’. Niks ten nadele van deze geweldige organisatie natuurlijk maar u wilt gewoon op eigen houtje op reis.

Uiteindelijk kan dat best, maar het vergt een zeer goede voorbereiding, zo las ik in het gros van de reacties. Alles van te voren uitzoeken en uitpluizen zodat u ter plekke niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. „Als je zomer 2015 met vakantie wilt moet je al in september 2014 boeken”, raden Hans en Veerle Heer aan. Het venijn zit vaak in de details: een goed aangepast hotel blijkt opeens op een heuvel te liggen… Het echtpaar zou dolgraag een site of brochure met goed aangepaste hotels willen.

Rolstoelafhankelijk

Qua vliegen heeft u bijna allemaal niets dan lof voor de verschillende luchtvaarmaatschappijen. Alleen is er veel geklaag over Rotterdam Airport waar geen of slechte assistentie zou zijn. Geen van u heeft ervaringen met extra toeslagen vanwege een rolstoel, terwijl dat eigenlijk de reden was dat ik vorige week mijn column schreef. Bert Neut, graag op de barricaden voor alle rolstoelers, overkwam dit wel. Hij waarschuwt dat dit gezien ANVR- en Europese richtlijnen beslist niet mag!

En dan als laatste René Speur. Zijn echtgenote is volledig rolstoelafhankelijk; samen gaan ze vier keer per jaar met vakantie. Hij heeft, en die naam vond ik in bijzonder veel reacties terug, goede ervaringen met Kras: „Bij de gepresenteerde hotels staat aangegeven of er een rolstoelkamer is.” Verder heeft hij altijd een opvouwbaar looprek en demontabel douchezitje in de auto liggen en: „Laat je niet de zielige hoek inpraten. Je bent zo gehandicapt als je jezelf voelt!”

Lees hier meer lezersreacties over reizen met mindervaliden