Nieuws/Buitenland
875033
Buitenland

'Nieuwe vliegveld Berlijn eind 2017 open'

De nieuwe luchthaven van Berlijn moet in de tweede helft van 2017 opengaan. Dat heeft de vicevoorzitter van de raad van toezicht van de luchthaven, Rainer Bretschneider, vrijdag na een vergadering van de raad gezegd. Na herhaaldelijk uitstel van de opening werd de laatste tijd geen nieuwe datum genoemd.

De luchthaven die bij het vliegveld Schönefeld in de vroegere DDR wordt aangelegd, had al in 2010 moeten opengaan. Door allerlei problemen werd dat steeds uitgesteld. De kosten waren begroot op 2,83 miljard euro, maar zijn inmiddels opgelopen tot mogelijk meer dan 5 miljard.

„Wij zullen zorgen dat het gereed komt”, zei Bretschneider. Directeur Hartmut Mehdorn van de luchthaven had het over een „blijde en goede boodschap”. „Ik denk dat we nu greep hebben op de bouwplaats.”

Hoewel het vliegveld nog moet opengaan, staat nu al vast dat het te klein zal zijn. De luchthaven heeft de capaciteit voor 27 miljoen passagiers per jaar. Volgens de recentste ramingen moet al in 2016 rekening worden gehouden met meer dan 31 miljoen passagiers.