Nieuws/Binnenland
875085
Binnenland

'Superbacterie in 2050 dodelijker dan kanker'

Als er niet snel actie wordt ondernomen, zullen er tegen 2050 wereldwijd jaarlijks tien miljoen extra mensen overlijden aan een resistente infectie. Dat blijkt uit een schokkende Britse studie.

Momenteel sterven er per jaar wereldwijd 700.000 mensen aan bacteriën die resistent zijn tegen medicijnen. In Europa en de Verenigde Staten gaat het om 50.000 overlijdens per jaar.

Actie

Superbacteriën kunnen tegen 2050 dodelijker zijn dan kanker nu, indien er niets wordt gedaan. Dat stelt econoom Jim O'Neill, die door de Britse premier David Cameron werd gevraagd een rapport op te stellen over antimicrobiële resistentie.

Volgens O'Neil zal de impact in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en de MINT-landen (Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije) het zwaarst zijn. Tegenover de BBC vertelt de econoom: "In Nigeria kunnen we tegen 2050 meer dan een op de vier sterfgevallen toeschrijven aan resistente infecties en in India zullen jaarlijks twee miljoen extra levens verloren gaan."

Samen met zijn team gaat O'neill nu onderzoeken welke acties er ondernomen moeten worden om de antibioticacrisis het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld:

- Het aanpassen van medicijngebruik om de stijging van resistentie te verminderen.- Vaart zetten achter de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.- Internationale acties rond medicatiegebruik.

O'Neill: "Het probleem oplossen is op de lange termijn een stuk goedkoper dan niets doen".