Nieuws/Binnenland
875165
Binnenland

PBC: geen tbs voor moordende broers

Er is geen basis voor een veroordeling tot tbs voor de twee broers uit Hoogeveen die worden verdacht van drie brute roofmoorden in Drenthe. Dat stelt het Pieter Baan Centrum (PBC), zo bleek vrijdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Assen.

Het PBC heeft beide mannen individueel en gezamenlijk onderzocht. De oudste broer Admilson R. (30) was tijdens de roofmoorden geheel toerekeningsvatbaar, de jongere Marcos (29) „hooguit enigszins verminderd toerekeningsvatbaar”, concludeert het PBC.

Bij de zitting waren beide verdachten voor het eerst aanwezig, samen met tientallen nabestaanden en vrienden van de slachtoffers.

De broers worden ervan verdacht dat zij Berend Smit uit Dwingeloo in november 2012 op klaarlichte dag hebben doodgeschoten en beroofd en in juli 2013 het echtpaar Veenendaal in hun woning in Exloo hebben omgebracht.

De advocaten van het tweetal vinden de conclusies van het PBC „onbegrijpelijk” en hebben geen goed woord over voor de wijze van het onderzoek en de conclusies. „Hoe kan het dat twee jongemannen die een normaal leven leiden, opeens zo veel geweld gebruiken? Zomaar van nul naar honderd?” stellen zij.

Marcos R. zou volgens de verdediging een ontwikkelingsstoornis hebben. Broer Admilson zou traumatisch zijn teruggekeerd van een militaire missie in Afghanistan. Als de rechtbank het PBC-advies overneemt, dreigt levenslang voor beide broers, zo vrezen de advocaten. Zij willen een nieuw psychiatrisch onderzoek buiten het PBC.