Nieuws/Binnenland
875454
Binnenland

Lagere straf voor dubbele moord Baflo

Asalam S., die in 2011 zijn vriendin en een politieman doodde in het Groningse Baflo, heeft in hoger beroep zes jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen. De rechtbank gaf de 29-jarige man eerder 28 jaar.

S., een uitgeprocedeerde asielzoeker, sloeg eerst zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser. Toen de politie hem wilde arresteren in de buurt van het station, wist hij het dienstwapen van een agent te bemachtigen. De 48-jarige politieman Dick Haveman werd dodelijk getroffen, zijn 22-jarige collega raakte gewond. S. schoot ook op twee dorpsbewoners, waarbij een 72-jarige omwonende werd geraakt door een kogel.

Voor de rechtbank ging het OM eerder uit van twee keer moord; het eiste een levenslange celstraf. De rechtbank legde toen 28 jaar op. Tegen die straf ging S. in hoger beroep.

Sneller tbs

In het proces in hoger beroep kwam het OM uit op twee keer doodslag, wegens door de Hoge Raad aangescherpte criteria voor moord. De eis luidde ditmaal 22 jaar cel. Uiteindelijk heeft het hof die eis niet overgenomen en heeft besloten S. 6 jaar te geven, onder andere omdat S. door de lagere straf sneller kan beginnen met tbs.

De straf valt ook lager uit omdat de man een psychose had en ontoerekeningsvatbaar was. De psychose was op zijn hoogtepunt toen hij zijn vriendin om het leven bracht, het hof rekent hem dit feit dan ook niet aan. Bij het doden van de agent speelde de psychose wel een rol, maar niet in die mate dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Emotioneel

De familie van de agent reageerde emotioneel op de uitspraak. „Je bent een moordenaar”, was te horen vanaf de publieke tribune. De familie was lange tijd ontroostbaar en kon pas na enkele minuten de zittingzaal verlaten.

Advocaat Mathieu van Linde is blij dat het hof de psychose nu erkent en dat er daardoor een lagere straf wordt opgelegd. Hij snapt alleen niet waarom S. niet toerekeningsvatbaar is voor de dood voor zijn vriendin en gedeeltelijk voor de dood van de agent. De tbs met dwangverpleging noemt hij „verrassend”, omdat deskundigen dit niet hadden geadviseerd.

Het hof wil dat S. gedwongen wordt tot de tbs-behandeling, zodat „de maatschappij maximaal wordt beschermd”. Deskundigen stelden een behandeling zonder dwang voor.