Nieuws
875764
Nieuws

Massale interesse licenties Nederlandse online gokmarkt

Online gokbedrijven staan te popelen om de Nederlandse markt te betreden. Maar liefst 130 partijen hebben interesse in een licentie, waarmee zij legaal kansspelen op internet mogen aanbieden.

Dat zei Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit (Ksa,) vandaag op een bijeenkomst over de aanstaande opening van de Nederlandse online gokmarkt. Partijen uit binnen- en buitenland konden hun interesse vanaf 1 december vrijblijvend kenbaar maken aan de toezichthouder.

,,Het gaat om zowel gevestigde aanbieders als start-ups,” zei Appelman, die geen namen wilde noemen. In de markt gonst rond dat het niet alleen om buitenlandse aanbieders van casinospelletjes en sportweddenschappen gaat, maar dat bijvoorbeeld ook Nederlandse loterijen en mediabedrijven azen op een licentie.

Geschokt over belangstelling

Appelman was ,,enigszins geschokt” toen ze hoorde hoe groot de interesse was. De Ksa rekende op 50 tot 80 aanmeldingen.

Ondertussen is nog altijd onbekend hoe de Nederlandse online kansspelmarkt er uit komt te zien. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, die het voorstel naar verwachting begin volgend jaar inhoudelijk zal behandelen. De Kamer is verdeeld over een aantal belangrijke zaken, zoals de hoogte van de kansspelbelasting en welke spelvormen worden toegestaan. Daarna moet ook de Eerste Kamer nog zijn fiat aan de wet geven.

Dan zal blijken hoeveel geïnteresseerden de Nederlandse online gokmarkt aantrekkelijk genoeg vinden. Kansspeladvocaat Justin Franssen (Kalf, Katz & Franssen) verwacht dat flink wat partijen zullen afhaken. ,,Ik denk dat maximaal de helft overblijft.”