Nieuws/Buitenland
87716230
Buitenland

Britse automobilist moet verplicht ’Hollandse greep’ gaan gebruiken

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk gaat automobilisten verplichten om de „Hollandse greep” te gebruiken bij het openen van autodeuren. Dat wordt zaterdag opgenomen in de Highway Code met regels voor weggebruikers, bericht de BBC. Wie weigert de methode toe te passen en vervolgens iemand een verwonding toebrengt, riskeert dan een boete van 1000 pond (circa 1200 euro).

Voor de invoering van de Hollandse greep (’Dutch reach’) is jaren campagne gevoerd. Uitstappende automobilisten gebruiken dan bij het openen van de deur de hand die er het verst bij vandaan is. Dan kunnen ze makkelijker over hun schouders kijken of ook andere weggebruikers naderen, zoals bijvoorbeeld fietsers.

Dat de Britten die regel nu invoeren, wordt toejuicht door activist Jeff Boulton. Hij verloor in 2016 zijn zoon bij een verkeersongeval. „Zoals de meeste mensen wisten we niets over de Hollandse greep tot Sam om het leven kwam”, zei hij volgens de BBC. „Als we regels 55 jaar geleden hadden aangepast toen de Nederlanders dit bedachten, zou Sam nu nog leven.”

Ook Cycling UK is blij met de aanpassing van het verkeersreglement. De fietsersorganisatie zegt dat Britten weliswaar niet zijn gewend aan de Hollandse greep, maar dat methode makkelijk te leren is en levens kan redden.

Dutch Reach uit 1961

De Dutch Reach werd in 1961 voor het eerst beschreven in De Telegraaf: een lijntekening illustreert een botsing tussen een fietser een een deur. In het artikel uit 1961 wordt beschreven hoe automobilisten de deur wél moeten openen: „Open het linkerportier steeds met uw rechterhand en het rechterportier met uw linkerhand. Dan moet u zich wel omdraaien. Zullen wij ons dat aanwennen? Een kleine moeite, en u zult zien dat het aantal ongevallen door plotseling opengeworpen portieren snel afneemt.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop