Nieuws/Buitenland
877293
Buitenland

Tientallen agenten dood in vuurgevecht Egypte

(Archiefbeeld)

(Archiefbeeld)

CAÏRO - Zeker 52 Egyptische veiligheidsagenten zijn vrijdag gedood in een vuurgevecht met militanten. Zes agenten raakten gewond, melden bronnen binnen de veiligheidsdiensten. De confrontatie vond plaats tijdens een politie-inval in de schuilplaats van de jihadisten in de woestijn ten westen van de Nijl.

(Archiefbeeld)

(Archiefbeeld)

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is ook een aantal extremisten om het leven gekomen. De eenheden zijn nog bezig met het uitkammen van het gebied.

Egypte wordt geteisterd door een aantal islamitische verzetsgroeperingen, onder meer door een tak van Islamitische Staat. De meeste jihadisten zijn actief op het Sinai-schiereiland. Die richten zich vooral op politie en leger. In Caïro en andere steden zijn sinds enige tijd ook kerken het doelwit.

Op de plek waar de politie vrijdag na een tip een razzia hield, verbleven naar verluidt leden van Hasm. Dat is een beweging die sinds een jaar aanslagen op rechters en politiefunctionarissen in en rond de Egyptische hoofdstad claimt. Egyptische autoriteiten beschouwen Hasm als de militante tak van de Moslimbroederschap.

Op weg naar de schuilplaats liep een konvooi van vier SUV’s en een wagen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een hinderlaag. Vanaf hoger gelegen gebied werden ze door militanten beschoten met raketwerpers. Ook werden explosieven tot ontploffing gebracht.