Nieuws/Buitenland
878057
Buitenland

’Tweede Trump’ wint verkiezingen in Tsjechië

Andrej Babis praat met de pers.

Andrej Babis praat met de pers.

PRAAG - De omstreden populist en miljardair Andrej Babis is de duidelijke winnaar van de parlementsverkiezing in Tsjechië. Na telling van 99,9 procent van de stemmen kwam zijn partij ANO op 29,7 procent van de stemmen, een niet in te halen voorsprong voor de concurrenten. De opkomst was met krap 61 procent ongeveer even hoog als in 2013.

Andrej Babis praat met de pers.

Andrej Babis praat met de pers.

De tweede grootste partij werd nipt de conservatieve ODS met 11,3 procent. Partijleider Petr Fiala sloot een alliantie met Babis echter op voorhand uit.

Politieke aardverschuiving

Analisten spreken van een politieke aardverschuiving in Tsjechië. De rechts-radicale SPD van ondernemer Tomio Okamura wist sterk te groeien en kwam uit op 10,6 procent.

De regerende sociaaldemocraten (CSSD) beleefden echter een debacle met slechts 7,5 procent van het aantal stemmen. (2013: 20,5 procent). Een recordaantal van negen partijen, waaronder ook de Piratenpartij, komt in het Tsjechische parlement.

’Tweede Trump’

De winnende Babis wordt vaak vergeleken met Donald Trump, omdat ook hij een zakenman is die te pas en te onpas benadrukt dat hij geen politicus is, en dat hij de politiek eigenlijk haat. Babis is gekend om zijn populistische uitspraken, en hij is vooral populair op het platteland. Ook kende hij vele schandalen, maar heeft hij daar nauwelijks hinder van ondervonden - weer een parallel met Trump.

Babis wordt ondertussen beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij zou ook ten onrechte 2 miljoen aan Europese subsidies hebben ontvangen. De politicus ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres.

Protestpartijen winnen

Volgens berekeningen van de Tsjechische televisie wint ANO 81 zetels in het tweehonderd leden tellende parlement. De SPD zouden er 23 krijgen, terwijl de sociaal-democraten blijven steken op vijftien (van vijftig nu).

Ondanks dat het economisch goed gaat met het land, winnen ANO en andere protestpartijen aan populariteit. Babis' ANO was deel van het nu demissionaire Tsjechische kabinet, maar stelt zich op als oppositiepartij. De partij is onder meer tegen het toelaten van vluchtelingen en verdere integratie binnen de Europese Unie. Zij staat echter wel achter het EU-lidmaatschap van Tsjechië.

Investeren en corruptie tegengaan

Bij zowel links als rechts wint de zakenman kiezers met zijn beloftes om te investeren in wegen en corruptie in de politiek tegen te gaan. Tegenstanders vrezen dat Babis zijn toch al omvangrijke zakelijke invloed in het land zal uitbreiden als hij premier wordt.