Nieuws/Buitenland
878177
Buitenland

WHO heroverweegt benoeming Mugabe

Robert Mugabe

Robert Mugabe

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt de benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur nog eens tegen het licht. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus meldt via Twitter dat hij alle bezwaren heeft gehoord en dat hij zo snel mogelijk met een verklaring komt.

Robert Mugabe

Robert Mugabe

Mugabe’s benoeming werd afgelopen woensdag bekendgemaakt. Hij zou in Afrika aandacht moeten gaan vragen voor chronische ziekten. Maar op de aanstelling van de 93-jarige president kwam een stortvloed van kritiek. Zo noemde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken het „een stuitend, slecht en bizar idee” en „slecht voor prestige WHO en haar gezondheidsmissie.”

’Verrassend en teleurstellend’

Groot-Brittannië noemt Mugabe’s aanstelling „verrassend en teleurstellend” en ook de Verenigde Staten en zijn teleurgesteld. Het westen houdt de 93-jarige Mugabe verantwoordelijk voor talloze mensenrechtenschendingen en het verwoesten van de economie van zijn land. „Gezien Mugabe’s verbijsterende staat van dienst op gebied van mensenrechten, is het een gotspe hem een goodwill-ambassadeur te noemen”, liet Human Rights Watch weten.

Eerder prees Tedros Adhanom Ghebreyesus Zimbabwe als een land waar gezondheidszorg voor iedereen een politieke topprioriteit is.