Nieuws/Buitenland

Puigdemont: ingrijpen Madrid niet acceptabel

Door Hilde Postma

Carles Puigdemont aan het speechen.

Carles Puigdemont aan het speechen.

AFP

BARCELONA - De Catalaanse leider Carles Puigdemont vindt dat de Catalaanse bevolking de ,,illegale” maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen om de regio rechtstreeks vanuit Madrid te besturen, niet kan accepteren. Hij noemde de stappen van Madrid tegen Catalonië ,,de ergste aanvallen” op de democratie sinds de dictatuur van Francisco Franco.

Carles Puigdemont aan het speechen.

Carles Puigdemont aan het speechen.

AFP

Puigdemont deed zijn uitspraken nadat de Spaanse regering eerder op zaterdag had besloten de naar onafhankelijkheid strevende regionale regering van Catalonië naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

’Blijven vechten’

,,Het ontslag van een democratisch gekozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat”, aldus Puigdemont. ,,Maar we zullen blijven vechten”, voegde hij eraan toe, zonder verdere concrete stappen te noemen.

Puigdemont had eerder gedreigd de onafhankelijkheid uit te roepen als Spanje de regionale autonomie van Catalonië zou intrekken.

’Plenaire vergadering’

De Catalaanse leider zei dat hij zal vragen om een ​​plenaire vergadering in het Catalaanse parlement om te discussiëren „over de poging om ons zelfbestuur en de democratie te liquideren”. Daarna zal hij „in die lijn handelen”.

Puigdemont zei in zijn toespraak niet dat Catalonie nu de onafhankelijkheid uitroept. Het lijkt er op dat hij deze beslissing niet zelf wil nemen, maar bij het parlement wil leggen. Het is niet duidelijk wanneer het parlement bijeenkomt.

REUTERS

Binnen zes maanden verkiezingen

Zaterdag maakte de Spaanse regering bekend dat alle Catalaanse ministers naar huis worden gestuurd, en dat er binnen zes maanden verkiezingen zullen worden gehouden.

„Met zijn ’aanval’ stelt Rajoy zich buiten de rechtsstaat”, zei Puigdemont. Hij zegt dat hij „met geweld optreedt tegen vreedzame burgers”, en houdt hem verantwoordelijk voor het creeren van ’economische instabliliteit’, en het vervolgen van ’ideeen en de media’.

Carles Puigdemont tijdens een demonstratie.

Carles Puigdemont tijdens een demonstratie.

EPA

’Stilte of repressie’

Puigdemont zegt dat hij zelf veel moeite heeft gedaan een dialoog aan te gaan. Alle voorstellen tot dialoog kregen ’hetzelfde antwoord’, zegt de Catalaanse leider. „Stilte of repressie. De ministerraad heeft de deur geslagen Dat wat Catalanen met de stembus beslissen, ontbindt de regering in kantoren.”

De Catalaanse president richtte zich ook nog in het Engels tot Europa: „Als fundamentele rechten in het geding zijn in Catalonie, zijn ze ook in het geding in Europa.”

Lees meer over