Nieuws/Buitenland
879121
Buitenland

Russische oppositieleider Navalni vrijgelaten

MOSKOU - Na circa drie weken in de gevangenis te hebben doorgebracht, is de Russische oppositieleider Aleksej Navalni vrijgelaten. Navalni meldde dat zondag via sociale media. Hij liet ook weten dat hij later op de dag een toespraak houdt op een politieke bijeenkomst in Astrakhan in het zuidwesten van Rusland.

Navalni was eind september aangehouden en tot twintig dagen celstraf veroordeeld voor het zonder toestemming organiseren van politieke bijeenkomsten.

Aleksej Navalni geldt als een uitgesproken tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Hij hoopt in de verkiezingen van 2018 een gooi te kunnen doen naar het presidentschap van Rusland.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde afgelopen week dat Rusland Navalni en zijn broer tienduizenden euro's moeten betalen. De broers waren in eigen land schuldig bevonden aan fraude en het witwassen van geld. Aleksej kreeg een voorwaardelijke celstraf; zijn broer moest ruim drie jaar de cel in. Volgens het hof heeft het duo in eigen land geen eerlijk proces gehad.