Nieuws/Binnenland
881474241
Binnenland

Hoogrisico afgezwakt naar oranje of zelfs deels groen

Nederland niet langer ’rood’ op Europese coronakaart

AMSTERDAM - Nederland staat voor het eerst niet meer op rood op de kaart van het ECDC. Ons land kleurt sinds donderdag grotendeels oranje, en zelfs deels groen. Dat kan positieve gevolgen hebben voor vakanties naar andere landen.

Wekelijks update het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM, de inmiddels bekende kaart met daarop groene, oranje of rode landen. Lidstaten van de Europese Unie baseren op deze zogeheten coronarisicokaart hun reisadviezen.

Friesland en Groningen veilig

Nederland stond lange tijd op rood op de kaart, wat betekent dat wij als een hoogrisicoland werden gezien. Dat resulteerde erin dat je in sommige landen die wat Nederland betreft op reisadvies geel konden, nog altijd in quarantaine moet.

Voor het eerst kleurt Nederland echter oranje, en Friesland en Groningen zijn inmiddels zelfs ‘groen’.

Dat betekent dat de afgelopen twee weken minder dan 50 gevallen per 100.000 inwoners worden geregistreerd. Gemiddeld 25 per 100.000 per week dus. Ook telt het aantal positieve gevallen tijdens testen mee bij de berekening. Als minder dan 4 procent van de testen positief terugkomt, en er voldoende getest wordt, kan dat het laatste zetje richting groen of oranje betekenen.

Verwerking cijfers kost week

Lidstaten moeten de cijfers over het algemeen nog analyseren en verwerken. Dat duurt een aantal dagen. Nederland doet daar doorgaans een week over. De reisadviezen voor Frankrijk en België die donderdag bijvoorbeeld wijzigden naar geel, zijn gebaseerd op de kaart van vorige week. Lidstaten mogen bovendien nog deels zelf bepalen of er bepaalde inreisbeperkingen nodig blijven, zoals een PCR-test. Verplichte quarantaine lijkt echter binnen de EU niet meer nodig nu Nederland oranje kleurt.

Op de nieuwe kaart kleurt overigens een groot deel van Europa oranje of groen. Alleen in Spanje is een aantal regio’s nog rood, wat betekent dat er nog sprake is van een hoog risico.

Toerismesector blij

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) noemt de kleuraanpassing voor Nederland op de Europese coronakaart naar oranje een positieve ontwikkeling. De Europese gezondheidsdienst ECDC maakte bekend dat Nederland van rood naar oranje gaat en dat Friesland en Groningen zelfs naar groen gaan.

„Dit is heel positief. We verwachten dat veel mensen uit buurlanden de weg naar Nederland weer weten te vinden”, zegt een woordvoerster van NBTC. „We hebben al veel vragen gekregen van Duitsers die graag naar Nederland willen komen.”

Vooral de Nederlandse kust lijkt in trek bij Duitsers, zegt de NBTC-woordvoerster. „Dat kan ook met de auto en dat is nu aantrekkelijker dan met het vliegtuig.”

’Op de goede weg’

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt het ook een „goede zaak” dat Nederland een oranje kleurcode heeft. „Wij zijn op de goede weg”, zegt een woordvoerster. „Als andere landen Nederlanders nu eerder toegang geven, gaat het de goede kant op. Dat is goed voor de reiziger en de branche.”

De kaart van de ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Landen bepalen uiteindelijk zelf de voorwaarden voor mensen om een land te bezoeken.

Oranje betekent dat er in de afgelopen veertien dagen tussen de 50 en 75 besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld en dat 4 procent of meer van de tests positief was. Om naar groen te gaan, moeten er minder dan 50 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners zijn en minder dan 4 procent van de tests moet positief zijn. Nederland gaat ook naar groen bij tussen de 50 en 75 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners en als minder dan 1 procent van de tests positief is.