Nieuws/Binnenland
882151916
Binnenland

Kamerlid weer in opspraak

VVD buigt zich opnieuw over pandjesbaas

Wybren van Haga in de Tweede Kamer.

Wybren van Haga in de Tweede Kamer.

DEN HAAG - Regeringspartij VVD buigt zich dinsdag over de jongste aantijgingen tegen het liberale Kamerlid Wybren van Haga. De politicus zou zich tegen de afspraken in toch met zijn bedrijf hebben bemoeid. Hij raakte eerder in opspraak omdat hij als verhuurder in Amsterdam regels had overtreden.

Wybren van Haga in de Tweede Kamer.

Wybren van Haga in de Tweede Kamer.

Tijdens de wekelijkse vergadering van de VVD-fractie in de Tweede Kamer kan Van Haga zijn kant van het verhaal vertellen, aldus fractieleider Klaas Dijkhoff. Hij heeft hem gesproken, maar wilde daar verder niets over zeggen.

Volgens Hart van Nederland liet het bedrijf van Van Haga dit voorjaar zonder vergunning werkzaamheden uitvoeren aan het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje. De gemeente greep in.

Bewoners, die anoniem willen blijven, stellen dat Van Haga toen persoonlijk naar het hofje kwam en op ‘zeer agressieve manier’ verhaal kwam halen. ,,Hij was woest en wilde weten wie de gemeente had gebeld. Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man’’, aldus een van de bewoners. Ook stuurde Van Haga, ondanks zijn belofte aan zijn partij om afstand te houden van zijn bedrijf, nog een mail naar een huurder.

Na een eerder intern onderzoek naar de handel en wandel van Van Haga als pandjesbaas vond de VVD dat hij kon aanblijven als Kamerlid, maar dat hij zich niet langer direct met zijn bedrijf moest bemoeien.