Nieuws/Binnenland
882612
Binnenland

Homo's in Finland mogen trouwen

Homo's in Finland mogen vanaf nu trouwen, maar heel veel had het niet gescheeld of het was verboden gebleven. Het parlement van het Scandinavische land stemde vrijdag over de wet die het homohuwelijk mogelijk moest maken. 105 parlementsleden stemden voor, 92 tegen.

Homoseksuele stellen mochten al wel een samenlevingscontract sluiten in Finland, maar trouwen was nog geen optie. Het parlement werd echter gedwongen te stemmen over het homohuwelijk door een burgerinitiatief, dat liefst 167.000 keer werd ondertekend.

Nog voor de stemming schreef de Nederlandse ambassade op Facebook een betoog voor het homohuwelijk. „De stemming zal erom spannen, een echte cliffhanger. Wij hopen dat het Finse parlement de wijsheid heeft om zich te voegen in de Europese trend.” Ambassadeur Henk Swarttouw was bovendien aanwezig bij een betoging voor het burgerinitiatief en dus voor het homohuwelijk, meldde de ambassade.

Na de stemming plaatste de ambassade nog een korte reactie op Facebook: „Goed gedaan, Finland!“

Finland is het twaalfde land in Europa waar homo's en lesbiennes mogen trouwen; Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk werd goedgekeurd.