Nieuws/Binnenland
882704
Binnenland

Locoburgemeester: wijk moet Moluks blijven

De Molukse wijk in Hoogeveen moet Moluks blijven. Dat heeft locoburgemeester Anno Wietze Hiemstra van de Drentse plaats gezegd. Hiemstra reageerde op de onrust die donderdag ontstond, nadat een huis in de wijk was ondergeklad omdat er een Nederlands gezin zou komen wonen.

„Wij begrijpen de gevoelens die leven binnen de Molukse gemeenschap en zullen er alles aan doen deze kwestie op een goede manier op te lossen”, aldus Hiemstra. Los van de juridische aspecten voelen wij een speciale verantwoordelijkheid de wijk Moluks te houden, zo stelde Hiemstra.

Bijzondere afspraken

Het betreffende huis staat aan de Ebbingestraat. Directeur Bert Moormann van Domesta zei voor de microfoon van RTV Drenthe dat er sprake is van bijzondere afspraken met de Molukse gemeenschap over toewijzing van de woningen, „waarbij we woningen altijd toewijzen aan Molukkers. In dit geval waren er geen belangstellenden dus hebben we het verhuurd aan een Nederlands gezin. Zo staat het ook in de oorspronkelijke afspraken. We hebben de reactie onderschat, dus we vinden het jammer dat het loopt zoals het nu loopt.” Het gesprek zal dinsdag zijn. Er zullen dan afspraken gemaakt worden over het toewijzingssysteem voor woningen in de wijk.

Het huis werd donderdag beklad met de tekst 'Molukse wijk, alleen Molukkers'.