Nieuws/Buitenland
883306
Buitenland

'Turkije beticht Nederland van racisme'

De Nederlandse overheid bejegent de Turkse gemeenschap op een agressieve en racistische wijze en komt met initiatieven en uitspraken die schadelijk kunnen zijn voor de bevordering van de bilaterale betrekkingen met Turkije. Dat stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, waar de krant Hürriyet woensdag uit citeert. Volgens een woordvoerder van het departement is er een brief onderweg naar de Tweede Kamer.

De publicatie van een Nederlands overheidsrapport over de handel en wandel van Turkse organisaties waarin een negatief beeld naar voren komt, is Ankara in het verkeerde keelgat geschoten. Het ministerie is ook ontstemd over het recentelijk naar buiten gekomen onderzoek naar Turkse jongeren waarin een beeld naar voren komt dat ze „vatbaar zijn voor extremisme en terrorisme ondersteunen”, aldus de verklaring.

„Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende en geallieerde natie zijn onacceptabel”, schrijft het ministerie. „We hebben moeite te begrijpen waarom deze racistische aanvallen, die niet te verenigen zijn met onze lange historische banden met Nederland, recentelijk op de agenda zijn gekomen”, voegde de woordvoerder er volgens Hürriyet aan toe.