Nieuws
883342
Nieuws

Wat Zij Vindt 

Beledigd zijn, is een keuze

Let op mijn woorden, over tien jaar is zwarte Piet vintage. Dan treffen we hem in een pop-up store op een moeilijke fiets met een uilenbril op zijn gelaat. Drinkt 'ie er een ‘cold- brew’ kopje koffie bij.

Maar laten we tot die tijd in vredesnaam die kleurenpieten invoeren! Het Sinterklaasfeest boet echt niet aan waarde in als de pieten alle kleuren van de regenboog hebben. Voor kinderen gaat het om de cadeautjes. Zo plat is het nu eenmaal. En hen maakt het geen drol uit of ze die van een zwarte, lila of lichtbruine piet krijgen.

En ook het argument dat ‘onze cultuur’ hierdoor wordt verkwanseld, vind ik onzin. Cultuur verandert continu. Wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat we massaal in huispakken van een mollige stylist met een spraakgebrek zouden rondlopen? Dat is kennelijk onze cultuur, mensen.

Wat mij wel stoort in deze discussie is dat ‘belediging’ de reden is dat zwarte Piet zou moeten veranderen. Want dan kunnen we wel aan de gang blijven. Ik vind persoonlijk veel rapmuziek heel beledigend voor vrouwen. De ‘bitches’ en ‘ho’s’ vliegen je om de oren. En in de clipjes zijn vrouwen gereduceerd tot oversized schudkonten.

Of neem de vooringenomenheid van Brabanders en Limburgers over mensen van boven de rivieren. Als ze zo pathetisch zingen dat er bij hen ‘nog licht brandt’. Kom op zeg, tasten wij hierboven soms rond in duistere grotten?

En denk eens aan die vreselijke modellen die twee weken na hun bevalling alweer in maatje 34 passen. ‘Door veel water te drinken en borstvoeding te geven.’ Alsof de rest van de jonge moeders steevast met een Jack Daniels in de ene en een flesje melkpoeder in de andere hand de kraamtijd doorkomt.

Allemaal zaken waar ik ontzettend beledigd over zou kunnen zijn. Ik zou een verbod kunnen eisen of roepen dat het discriminatie is.

Maar ik kan ook mijn schouders ophalen en besluiten dat het mijn energie niet waard is. Je bent immers alleen maar beledigd als je anderen toestaat jou dat gevoel te geven. Het gaat over eigenwaarde, of beter: het gebrek daaraan. Beledigd zijn, is een keuze. En dat geldt ook voor voor- én tegenstanders van zwarte Piet.

Dus vort, laten we die kleurenpieten als de donder overal invoeren; als iedereen het dan leuk feest vindt, zijn we er toch? Eén ding wil ik nog wel voorstellen: kunnen die griezelig witte clownspieten in het Sinterklaasjournaal voortaan achterwege blijven?

Niet omdat ik ze – als ‘witte’- beledigend vind. Maar omdat ik bijna iedere nacht badend in het zweet wakker word van die handlangers van de dood.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!