Nieuws/Binnenland
883516
Binnenland

Moordbewijs Groningse Iris vernietigd

In de vermoedelijke moord op Iris van den Hooff (23) hebben politie en justitie volgens deskundigen zulke onherstelbare blunders gemaakt, dat de waarheid rond het overlijden van de Groningse nog uiterst moeilijk te achterhalen valt.

Door die fouten dreigt de moordenaar niet te worden opgespoord. Niet alleen weigerde het OM afgelopen zomer ondanks tal van aanwijzingen voor moord sectie op het lichaam van Iris te laten verrichten, naar nu blijkt ging ook ander bewijs voorgoed verloren.

Iris’ kapot gescheurde kleding en de hondenriem waaraan haar lichaam hing, werden zelfs vernietigd. „Verbijsterend, omdat daar dna van de moordenaar op kan hebben gezeten”, zegt advocaat Richard Korver, raadsman van Iris’ nabestaanden.

Justitie zei gisteren nog steeds geen aanleiding te zien voor een moordonderzoek. Maar het OM beslist daar niet alleen over. De nabestaanden zijn een procedure bij het gerechtshof begonnen waarmee zij zo’n onderzoek kunnen afdwingen.

Politie en OM deden het overlijden direct af als zelfdoding, de schouwarts liet zich volgens Korver te veel door de politie beïnvloeden. Later lieten familieleden van Iris zelf onderzoek door patholoog Frank van de Goot doen. Op het weer opgegraven lichaam ontdekte deze medicus verwondingen die doen vermoeden dat de vrouw eerst werd gewurgd en daarna werd opgehangen. „Er had meteen sectie moeten komen”, vindt Van de Goot. „Dan was er veel meer te zien geweest.”

Volgens haar familie was Iris – op zondag 6 juli dood in haar portiekflat gevonden – niet suïcidaal en liet zij geen afscheidsbrief achter. Buren hoorden de avond ervoor bovendien een ruzie in de woning. Veel wijst in de richting van de ex van de Groningse, die haar meermalen mishandelde en bedreigde.