Nieuws/Binnenland
883810803
Binnenland

29 mensen Nederlandse evacuatielijst onderweg van Kabul naar Doha

DOHA - Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat 29 mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan in een vliegtuig zitten dat onderweg is van de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Doha in Qatar.

De mensen moeten in Doha worden getest op het coronavirus en kunnen na een negatieve uitslag met lijnvluchten verder reizen. Het ministerie bedankt Qatar voor het mogelijk maken van de vlucht. Qatar zorgt er op dit moment voor dat er gevlogen kan worden vanaf het vliegveld. Er zijn een aantal evacuatievluchten en chartervluchten vertrokken vanuit Kabul sinds begin september.

Eind augustus werd het vliegveld gesloten toen alle buitenlandse militairen vertrokken en de Taliban de controle over het vliegveld overnamen. Sindsdien zijn meerdere Nederlanders nog met vluchten het land uitgegaan, maar er zitten nog meer vast in Afghanistan.

In de laatste weken van augustus wilden veel landen in allerijl mensen uit Afghanistan halen nadat de Taliban het land sneller dan verwacht onder controle hadden gekregen. Er kwam veel kritiek op de evacuaties in Nederland en andere Europese landen. De verantwoordelijke ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie stapten donderdag en vrijdag op vanwege de evacuaties.