883812
Binnenland

Zwaardere screening voor wapenvergunning

Liefhebbers van vuurwapens die een vergunning aanvragen, krijgen een zwaardere screening. Aanvragers moeten onder meer verplicht meewerken aan een onderzoek naar hun psychische gezondheid. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De wet moet voorkomen dat mensen die daar niet geschikt voor zijn toch wapens in handen krijgen.

De maatregelen komen voort uit het debat over het schietdrama in Alphen aan den Rijn in 2011. Schutter Tristan van der Vlis had ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning en schoot zes mensen dood.

Speciale test

Het Trimbosinstituut heeft voor het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de aanvragers een speciale test ontwikkeld. Volgens het wetsvoorstel moet de aanvrager ook drie referenten opgeven, zijn of haar verzoek altijd persoonlijk indienen en zelf aanwezig zijn bij de controle van opslagmogelijkheden voor vuurwapens; thuis of in zijn of haar bedrijf.

Daarna beslist de korpschef of iemand geschikt is en een wapenvergunning krijgt.

Ook mensen die al een vergunning hebben, worden beter in de gaten gehouden. Zo krijgt de korpschef een melding als blijkt dat iemand met een wapenvergunning gedwongen is opgenomen met psychische problemen. Dat gebeurt op grond van opnames onder de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ). Het maakt het voor de politie mogelijk om wapens en munitie weg te halen.

Verder moet iedereen die al wapens heeft de gehele, zwaardere screening doorlopen als de wet is ingegaan.