Nieuws/Buitenland
883939
Buitenland

Amerikaanse Defensieminister Hagel stapt op

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag bevestigd dat de minister van Defensie Chuck Hagel opstapt. Hagel blijft op zijn post tot een opvolger is gevonden. „En dat zal ik doen met dezelfde inzet als hiervoor”, maakte Hagel duidelijk tijdens een persconferentie.

Volgens Obama zou Hagel zelf hebben aangegeven dat het tijd is om op te stappen. „Hij neemt zo'n beslissing niet lichtvaardig”, aldus Obama. Volgens de president heeft Hagel ervoor gezorgd dat het leger er beter voor staat. „Dat leger is klaar voor nieuwe missies, zoals de strijd tegen IS (Islamitische Staat) en tegen ebola. Chuck wist prioriteiten te stellen in tijden van bezuinigingen. Dankzij hem is ons leger afgeslankt, maar nog altijd het sterkste ter wereld en zijn onze militairen nog altijd in staat om hun gezinnen te voorzien in alle levensbehoeften.”

Hagel zelf noemde zijn tijd als minister „het grootste privilege van mijn leven. Ik ben enorm trots op wat we bereikt hebben”. Ook dankte hij zijn collega-ministers, de legertop en alle mensen op zijn ministerie. „Het is een teamprestatie die we leveren. Dat is het leuke eraan.”

De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, wil dat de opvolger van Hagel ook een nieuwe kijk moet hebben op defensiepolitiek. Boehner maakte dat direct na de officiële bekendmaking van Hagels vertrek duidelijk. „Deze personele verandering moet deel uitmaken van een bredere herbezinning over hoe wij buitenlandse bedreigingen aanpakken. Zeker de bedreiging die IS vormt”, zei hij. Het is algemeen bekend dat de Republikeinen tegen de bezuinigingen op defensie zijn.