Nieuws/Binnenland
883944
Binnenland

Weer grote vechtpartij azc

Niet alleen het asielzoekerscentrum (azc) in het Brabantse Overloon is onlangs het toneel geweest van een vechtpartij tussen bewoners, ook in het azc in Budel blijken asielzoekers massaal met elkaar op de vuist te zijn gegaan. De leiding probeerde het incident onder de pet te houden.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigde maandag dat ongeveer 35 asielzoekers betrokken raakten bij de ruzie. Het COA, de politie en de gemeente ontkennen echter dat er massaal werd gevochten. „Mij hebben geen signalen bereikt dat er sprake is van stelselmatige ongeregeldheden”, liet burgemeester Marga Vermue van de gemeente Cranendonck maandag weten in een verklaring naar aanleiding van mediaberichten.

Net als bij de vechtpartij van woensdag in het azc in Overloon ging het in Budel om een uit de hand gelopen ruzie tussen Eritreeërs en Syriërs. De Syrische bewoners zouden zich regelmatig storen aan drankmisbruik en geluidsoverlast door de Eritreeërs. Ook nu weer was dat de aanleiding, zegt de bron. Volgens de informant is het azc in Budel een kruitvat en loopt het bijna dagelijks uit de hand tussen de twee groepen. Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak: toen sloeg een asielzoeker een medebewoner met een stok tegen zijn hoofd.

Pikant genoeg komen er op korte termijn juist nog meer asielzoekers naar de voormalige legerkazerne in Budel. De capaciteit van het eerder dit jaar geopende asielzoekerscentrum wordt met 300 uitgebreid tot 1500 opvangplaatsen. Daarmee wordt de kazerne na Ter Apel het grootste asielzoekerscentrum van Nederland.

Het COA liet maandag weten dat het wonen op een beperkt oppervlak spanningen met zich kan meebrengen. „Dat is niet alleen het geval op een opvanglocatie, dat geldt ook in de reguliere samenleving. Op een opvanglocatie is echter permanent beveiliging en opvangpersoneel aanwezig om de situatie nauwlettend in de gaten te houden”, staat in een verklaring.

Lees ook: Asielopvang tikkende tijdbom