Nieuws
883999
Nieuws

Werkgevers: Heerts overdrijft en polariseert

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet onder de indruk van de uitlatingen van FNV-voorzitter Ton Heerts. ,,Hij overdrijft en polariseert."

Heerts haalde in een interview met De Telegraaf keihard uit naar de werkgevers. Volgens de FNV-voorzitter roven grote bedrijven miljarden aan inkomen van werknemers. Dat zou onder meer gebeuren via schijnconstructies en het ontduiken van cao's. ,,Er is een miljardenroof gaande. Grote ondernemingen zoals Albert Heijn, Shell en AkzoNobel maken zich schuldig aan deze praktijken. Het zijn de criminelen van de toekomstige arbeidsmarkt", zei hij.

Een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland laat weten dat Heerts sterk overdrijft. ,,Zijn woordkeus is niet verstandig en werkt bovendien polariserend. Wij herkennen ons totaal niet in het beeld dat hij schetst. Er wordt wel degelijk gesproken over de aanpak van schijnconstructies. Het is allemaal niet zo zwart-wit. De andere kant van het verhaal is namelijk dat veel cao's momenteel te duur zijn voor werkgevers."

De verhoudingen tussen de vakbond en werkgevers staan inmiddels op scherp. Eerder uitte VNO-voorzitter Hans de Boer stevige kritiek op het sociaal akkoord.

 

Eerst naar steigerbouwers

In zijn betoog vestigde Heerts zijn aandacht op multinationals Ahold, AkzoNobel en Shell. Volgens Heerts heeft hij aangeboden het FNV-rapport over cao-ontduiking te overhandigen aan de Shell-directie. Shell weigerde en is nu verbaasd over het verhaal van Heerts. "Hij heeft het over misstanden bij steigerbouwbedrijven die wij inhuren en die op ons terrein aan het werk zijn," zegt woordvoerder Thijs van Velzen.

"Volgens ons is het de logische lijn om eerst met  de steigerbouwers te gaan praten, dat hebben we hem ook gezegd. Mochten zij er niet uitkomen, dan kan hij altijd bij ons terugkomen. Ik weet niet of dat gesprek met die steigerbouwers al plaatsgevonden heeft."

 

AkzoNobel laat in een korte reactie weten dat het zich volledig aansluit bij de boodschap van VNO-NCW, dat de woordkeus van miljardenroof polariserend is. Volgens een woordvoerder lijkt het alsof Heerts het rapport over steigerbouw heeft geëxtrapoleerd en zomaar enkele AEX-bedrijven noemt. "Wij zitten niet in de steigerbouw en pluimvee, dus waarom AkzoNobel ons noemt, is ons onduidelijk."