884103
Binnenland

Bergingsmissie MH17 afgerond

Het Nederlandse team dat deze week wrakstukken van het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines heeft geborgen in Oost-Oekraïne, gaat niet meer naar de rampplek.

 De bergingsmissie is afgerond, meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondag.

De afgelopen week zijn zoveel mogelijk wrakstukken geborgen. Het gaat om onder meer om een deel van de cockpit. De stuken worden zondag vanuit de stad Torez naar Charkov gebracht per trein. In totaal zijn twaalf wagons onderweg. Zaterdag kwamen al diepladers met grotere stukken van het wrak aan in Charkov.

Het is de bedoeling dat de vliegtuigdelen op den duur naar Nederland worden gebracht voor verder onderzoek. Het is nog onduidelijk wanneer en hoe dat zal gebeuren.

Hoewel al veel onderdelen zijn geborgen, is de rampplek nog niet helemaal opgeruimd. Kleine stukken die niet bruikbaar zijn voor het onderzoek liggen daar nog. De lokale hulpdiensten zullen die stukken opruimen.

Naast de wrakstukken vonden leden van de Nederlandse repatriëringsmissie ook nog achtergebleven stoffelijke resten. Die moeten nog naar Nederland worden gebracht.