Nieuws
884168
Nieuws

Jury Ferguson komt weer bijeen

De onderzoeksjury die beslist of een blanke agent vervolgd moet worden voor het doodschieten van een zwarte tiener in augustus, komt maandag weer bijeen in Ferguson, een voorstad van de Amerikaanse stad Saint Louis. De jury, die uit negen blanken en drie zwarten bestaat, doet veel langer over haar opdracht dan was verwacht.

De spanning loopt ondertussen weer op. De dood van de ongewapende tiener Michael Brown (18) leidde in augustus tot demonstraties en hevige rellen, die weken duurden. Gevreesd wordt dat de situatie na de uitspraak van de twaalfkoppige jury opnieuw uit de hand loopt als de agent, Darren Wilson, niet wordt vervolgd voor de dood van Brown. De agent zegt uit noodweer te hebben geschoten.

De gouverneur van Missouri, Jay Nixon, heeft de Nationale Garde gestuurd en de noodtoestand uitgeroepen. De politie heeft in het weekend allerlei versperringen opgezet om betogers op afstand te houden. Zondagavond laat waren er al weer honderd demonstranten. Ook is de media in groten getale neergestreken in Ferguson.