Nieuws/Binnenland
884190633
Binnenland

Plaagmier rukt op in Nederland

De plaagmier

De plaagmier

LEIDEN - De plaagmier rukt op in Nederland. Acht jaar geleden werden voor het eerst enkele grote kolonies van deze moeilijk te bestrijden mier in Nederland vastgesteld. Nu zijn er al achttien superkolonies verspreid over het land en waarschijnlijk zijn er veel meer kolonies die nog niet zijn ontdekt. De plaagmier komt mee met pot- en kuipplanten uit mediterrane en Aziatische landen. Bij veel tuincentra is de plaagmier ook gevonden, zegt EIS Kenniscentrum Insecten.

De plaagmier

De plaagmier

Een kolonie plaagmieren heeft honderden tot duizenden koninginnen, die eitjes leggen. Als de plaagmier (Lasius neglectus) zich eenmaal ergens heeft genesteld, groeit het mierenvolk in razend tempo. De vrij kleine mieren kruipen door de kleinste gaatjes en zijn bijna niet meer uit woningen weg te krijgen. De plaagmieren komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Ze verdringen hier inheemse insecten en gelden daarom als ongewenste exoot.

Superkolonies van de mieren zijn ondertussen gevonden in onder meer Rotterdam, Eindhoven, Oldenzaal en Amersfoort. EIS Kenniscentrum Insecten krijgt graag meldingen van verdachte mieren in de hoop de verspreiding van de soort in te dammen. Omdat de plaagmieren moeilijk te onderscheiden zijn van inheemse mieren, kunnen mensen ook een aantal mieren opsturen naar EIS.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop