Nieuws/Buitenland
884374
Buitenland

VS: ook wapens leveren aan soennieten

De Verenigde Staten zijn van plan wapens te kopen voor soennitische stammen in Irak. Het gaat onder meer om geweren van het type AK-47 en munitie voor mortieren, schrijft het Amerikaanse ministerie van Defensie aan het Congres. De wapens moeten de stammen helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat in de provincie Anbar.

Stammen zouden volgens het document minder bereid zijn tegen IS te strijden als ze niet worden voorzien van wapens. De steun van lokale strijders zou nodig zijn, omdat regeringstroepen „niet bijzonder welkom zijn” in gebieden met een overwegend soennitische bevolking. Wapenleveranties aan stammen zouden wel via de autoriteiten in Bagdad lopen.

De VS trekken zo'n 24 miljoen dollar (ruim 19 miljoen euro) uit voor het bewapenen van de stammen. Ook het Iraakse leger en Koerdische strijders krijgen steun uit de VS. Met het trainen en bewapenen van die groepen is een bedrag gemoeid van zo'n 1,6 miljard dollar.

De stammen in het West-Iraakse Anbar kunnen de hulp vermoedelijk goed gebruiken. Ondanks luchtaanvallen van de internationale coalitie rukt IS er nog steeds op. Zo voerde de terreurgroep vrijdag gecoördineerde aanvallen uit in de hoop provinciehoofdstad Ramadi in handen te krijgen.