Nieuws/Buitenland
884378
Buitenland

Hulporganisatie verdacht van terrorisme

De Franse justitie verdenkt een hulporganisatie ervan jihadisten in Syrië te financieren. De krant Le Monde meldde zaterdag dat de begin 2012 opgerichte liefdadigheidsorganisatie Perle d'espoir (Parel van Hoop) met hulpkonvooien voor de bevolking in Syrië feitelijk extremisten in Syrië financierde.

Perle d'espoir komt officieel de bevolking in Syrië en Palestina te hulp met acties voor onderwijs, gezondheidszorg en democratie. Maar volgens Franse onderzoekers hebben voorzitter Yasmine Z. (34) en medebestuurder Nabil O. (22) andere doeleinden. Beiden zijn sinds vrijdag onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

Hun organisatie trok in 2013 twee keer met hulpkonvooien naar Syrië. Daarbij zou vooral de Brigade Suqour al-Sham (Valkenbrigade) financieel zijn gesteund. Die is in Syrië plaatselijk ook verbonden met het al-Nusra Front. Het zijn strijdgroepen die in de Syrische burgeroorlog tegen de regering van president Assad vechten. Het zijn geen bondgenoten van Islamitische Staat, maar al-Nusra is een vertakking van het terroristische al-Qaeda.