Nieuws/Buitenland
884396
Buitenland

IS doodt 25 soennieten in Irak

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft in Irak 25 leden van een soennitische stam gedood tijdens een aanval op de provinciehoofdstad Ramadi, ten westen van Bagdad. De moorden waren waarschijnlijk een wraakactie voor het verzet van Iraakse stammen tegen de islamisten, zeiden lokale machthebbers zaterdag.

De moordpartij had plaats in een klein dorpje voor Ramadi. De lichamen van de slachtoffers werden zaterdag ontdekt toen het leger met een tegenaanval de militanten wist terug te drijven.

Strijders van IS hebben eind oktober en begin november in korte tijd zeker 322 mensen gedood, veelal door executies. Behalve het verzet van de stammen waren voor IS ook de ambities van stammen hun leefgebied uit te breiden reden voor het doden van stamleden.

Anbar

IS boekt terreinwinst in de West-Iraakse provincie Anbar, ondanks bombardementen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De stad Ramadi is voor een groot deel al in handen van IS. Vrijdag voerde de beweging gecoördineerde aanvallen uit, in de hoop de volledige stad onder controle te krijgen.

De weg van Ramadi naar de militaire vliegbasis Habbaniya, 25 kilometer ten oosten van de plaats, staat al onder controle van IS. Daardoor is het voor het Iraakse leger niet mogelijk versterkingen te sturen naar de stad. Gewapende stammen in het gebied proberen de weg weer vrij te maken.