Nieuws/Binnenland
884409
Binnenland

Koenders waarschuwt voor incidenten in lucht

Door de onaangekondigde vluchten van Russische militaire vliegtuigen in het westerse luchtruim neemt de kans op incidenten aanzienlijk toe. Daarvoor waarschuwde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag op de Parlementaire Assemblee van de NAVO die bijeen is in Den Haag.

„De kans op ongelukken in de lucht is aanzienlijk. Dit onverantwoordelijk gedrag moet stoppen”, zei hij in een toespraak in het World Forum waar 350 parlementariërs uit de NAVO-lidstaten bijeen zijn. Hij vreest voor „fouten” die in dit soort situaties gemaakt kunnen worden.

De afgelopen jaren zijn de Russische strijdkrachten een stuk actiever geworden in het internationale arena. Veel vaker vliegen militaire vliegtuigen van Rusland door westers gecontroleerd luchtruim. Het is volgens de bewindsman „risicovol” en moet worden voorkomen.

Nederlandse F-16' s die het luchtruim van de Baltische staten in de gaten houden, onderschepten onlangs een Russisch militair transportvliegtuig. Het Kremlin wordt steeds agressiever en „dat begint te irriteren”, reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) toen.

Koenders benadrukte dat het Westen met de Russen in dialoog moet blijven. „Zelfs op het meest moeilijke moment moet je blijven praten.” Hij pleit er daarom voor om de NAVO-Rusland Raad weer bijeen te roepen. Maar daartegen bestaat weerstand tegen bij „veel landen”, voegde hij eraan toe.

De relatie met Moskou is niet meer „business as usual”, aldus Koenders. Volgens Hennis, die ook sprak op de Parlementaire Assemblee, is de relatie tussen de NAVO en Rusland weer een „complexe schaakpartij” geworden. Vorig jaar vierden Nederland en Rusland nog het vriendschapsjaar.

Koenders wil verder dat individuele NAVO-lidstaten meer steun gaan geven aan vredesmissies van de Verenigde Naties. Hij heeft als leider van de VN-missie in Mali gemerkt dat er te weinig kennis, kunde en materieel is bij een deel van de ingezette blauwhelmen.

De Parlementaire Assemblee is nog tot en met maandag bijeen in Den Haag. Naast Rusland en Oekraïne is er veel aandacht voor de toestand in Afghanistan, Irak, Syrië en Noord-Afrika Op de laatste dag komen ook minister-president Mark Rutte en NAVO-topman Jens Stoltenberg langs.