Nieuws/Buitenland
884411
Buitenland

Doden bij terreuraanval op bus in Kenia

Zeker 28 mensen zijn zaterdag omgekomen bij een aanval op een bus in het noordoosten van Kenia. Dat meldden lokale media. De aanval was het werk van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab.

De bus was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In de noordelijke regio Mandera, nabij de grens met Somalië, werd het voertuig in de vroege ochtend door militanten aangehouden en naar Somalië gereden. Daar werden passagiers die niet in staat waren de Koran te lezen geëxecuteerd.

Volgens de Keniaanse krant Daily Nation waren bij de aanval ongeveer 100 gewapende mannen betrokken. In het busje zaten zestig passagiers, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter. Veiligheidsdiensten zijn op zoek naar de bende van „bandieten”, aldus het ministerie.

Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. De beweging heeft banden met al-Qaeda en is vooral actief in Somalië, maar ook in buurlanden. Al-Shabaab is verantwoordelijk voor verschillende bloedige aanslagen in Kenia, waaronder de aanval op een winkelcentrum in Nairobi vorig jaar.

Al-Shabaab heeft in het grensgebied bij Mandera een belangrijk toevluchtsoord en zaait in de Keniaanse regio al jarenlang dood en verderf. De aanval op de bus is mogelijk een vergeldingsactie voor invallen in moskeeën door veiligheidsdiensten. In juni werden in Mandera twee geestelijken doodgeschoten die volgens de veiligheidsdiensten banden hadden met al-Shabaab.