Nieuws/Binnenland
884421
Binnenland

'Door criminaliteit einde aan juwelierstraditie'

Overvallen juwelier Kamerbeek sluit zaak

De Nijmeegse juwelier Jos Kamerbeek, die een dwarsleasie opliep tijdens een overval, sluit voorgoed zijn deuren. "Door criminaliteit komt er een einde aan 260 jaar juwelierstraditie", laat Kamerbeek weten in een mail aan zijn vaste klanten.

Op 23 april 2011 viel Kamerbeek in een 6 meter diepe bouwput achter zijn zaak bij een worsteling met een overvaller. Hij liep een dwarslaesie op en is blijvend invalide. De drie overvallers gingen er vandoor op een scooter die volgens het OM werd bestuurd door een 29-jarige man uit Amsterdam. Die werd in 2012 veroordeeld tot 5,5 jaar cel. De andere twee overvallers zijn nooit gevonden.

Gezondheid

Volgens Kamerbeek is er een rechtstreeks verband tussen de sluiting en de gewelddadige overval. "Mijn gezondheid laat sindsdien ernstig te wensen over", zegt hij in de Gelderlander. "Hoewel ik de 65 ben gepasseerd, was ik graag nog een paar jaar doorgegaan. Dat zit er niet in."

Kamerbeek werd in totaal acht keer overvallen. Het juweliershuis, de laatste jaren gevestigd op Plein 1944 in het centrum van Nijmegen, was een van de oudste van Nederland.