Nieuws
884427
Nieuws

'Wrakstukken MH17 zondag naar Charkov'

Wrakstukken van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne worden zondagochtend per trein naar de Oekraïense stad Charkov gebracht. Dat meldde het ministerie van Transport van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zaterdag. De wrakstukken zijn inmiddels in elf open en een gesloten goederenwagons geladen op het treinstation van Pelgejevski (een voorstad van Torez).

De wrakstukken verlaten daarmee het door de rebellen gecontroleerde gebied in Oost-Oekraïne. Mensen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Nederlandse onderzoeksteam zullen meereizen met de trein. Diepladers met grote wrakstukken rijden zaterdag al naar Charkov.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wilde niet bevestigen dat de treinen zondag gaan rijden, vanwege de onzekere omstandigheden in het gebied. „We zullen dat pas melden als de treinen daadwerkelijk zijn vertrokken”, zei een woordvoerder.

Vrijdag vonden er gesprekken plaats tussen de OVSE, Nederland en de rebellen over het transport. Volgens het ministerie van Donetsk bedankten de Nederlandse onderzoekers de zelfverklaarde republiek voor „de vlekkeloos verlopen organisatie en kwaliteit van het werk”.