Nieuws/Binnenland
884431
Binnenland

Groep Kuzu/ Öztürk hangt PvdA-was buiten

In de fractie van de PvdA wordt openlijk gespeculeerd over de vraag wanneer fractieleider Diederik Samsom plaatsmaakt voor Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken.

Dat zeggen Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu zaterdag in de Volkskrant. De twee werden recent uit de PvdA gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van Asscher en zitten nu met zijn tweeën als 'Groep' in de Tweede Kamer.

De mannen, die een Turkse achtergrond hebben, voelen zich volop geïntegreerd, maar „Wij hebben ons nog nooit zo Turk gevoeld als door het optreden van de PvdA-top.” Kritiek wordt volgens de twee door die top uitgelegd als wantrouwen. Maar de rel ontstond volgens de Groep ook doordat Samsom „naar buiten toe de fractievoorzitter wilde uithangen die twee dwarse, kritische Kamerleden in een hok kon stoppen.”

De twee hebben ook stevige kritiek op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. „Marcouch heeft een knopje. Als de fractietop daarop drukt, speelt hij het bandje af van de partijtop en gaat hij Asscher verheerlijken.”

Een woordvoerder van de PvdA-fractie laat het ANP weten „dat het verhaal van onwaarheden aan elkaar hangt” en dat opmerkingen van Kuzu en Öztürk in het interview „geen juiste weergave zijn van wat er gebeurd is.”