Nieuws/Binnenland
884449
Binnenland

Weinig animo voor omroepplan Dekker

Tv-producenten en maatschappelijke organisaties zien niets in het plan van staatssecretaris Sander Dekker (Media) om te concurreren met de publieke omroepen.

Dat blijkt zaterdag uit een rondgang van dagblad Trouw.

Als het aan Dekker ligt, verandert het publieke omroepenbestel en mogen televisieprogramma's ook worden gemaakt door andere partijen. Bedrijven en organisaties hoeven hun ideeën dan niet eerst voor te leggen aan omroepen, maar kunnen direct bij de overkoepelende NPO aankloppen. Dekker is zelfs bereid de helft van het programmabudget (jaarlijks 420 miljoen euro) daaraan te spenderen.

Hoewel productiehuizen denken dat direct pitchen bij de NPO sneller en kansrijker zal zijn, zijn ze bang dat ze zichzelf op den duur in de vingers snijden als ze de strijd aanbinden met de omroepen. Die blijven immers ook hun klanten.

Maatschappelijke organisaties als Milieudefensie, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds vinden vooral dat iedere partij zijn eigen werk moet doen. Organisaties als het Rijksmuseum werken nu al soms samen met omroepen aan een programma, maar zien het niet zitten om op eigen houtje programma's te bedenken en maken.

Dekker maakte zijn plannen vorige maand bekend en hoopt daarmee meer creativiteit te kweken. De Tweede Kamer debatteert maandag over Dekkers omroepplan.