Nieuws/Binnenland
884451
Binnenland

VAARKRANTREPORTER

Hoeveel giftige additieven stopt u in uw tank?

De beste tips komen van watersporters zelf. In de Vaarkrantreporter leggen we elke week een probleem of stelling aan u voor waar we graag uw mening over horen. Later leest u het resultaat. Dit keer gaat het over brandstofadditieven. Welk middel gooit u in uw brandstoftank om bacteriegroei tegen te gaan.

Vroeger wist je precies wat je moest doen aan het einde van het vaarseizoen om vocht in je brandstof te vermijden. Je vulde de tank tot de rand toe, zodat er geen condens in kon ontstaan. Vervolgens had je de hele winter geen probleem met condens en dus water in je tank.

Bio-ethanol

Want toen zat er nog zwavel in de brandstof. Dat was in staat water aan zich te binden, het te laten oplossen. Milieuonvriendelijk was het wel. In plaats daarvan deed het milieuvriendelijkere bio-ethanol zijn intrede. Probleem daarvan is dat het weer water aantrekt. En daarin gedijen bacteriën goed.

Additieven

Er zijn veel additieven op de markt – overigens zijn ze praktisch allemaal giftig – die helpen om die bacterievorming tegen te gaan en het water in de brandstof te helpen oplossen. Duizenden watersporters gooien ze in hun tank, vooral vlak voordat de boot winterklaar wordt gemaakt.

Reageer!

Wat zijn uw ervaringen met deze dure en giftige stoffen? Helpt het uw tank bacterievrij te houden? Welke middelen gebruikt u? We horen graag hoe u erover denkt. Stuur uw mening, uw tips en advies naar vaarkrantreporter@telegraaf.nl