Nieuws/Binnenland
884452
Binnenland

REPORTAGE

Afval aan boord of overboord

Het is al jaren de onbetwiste nummer 1 onder de watersportergernissen: rommel in het water. De oceanen raken steeds meer vervuild, er drijft steeds meer plastic in de grachten en kanalen. Zijn watersporters medeschuldig of kunnen zij helpen met een oplossing.

Enkele weken geleden startte de Volvo Ocean Race en daarin speelde afval ook een rol. Team Dongfeng verspeelde een roer door een confrontatie met een hard drijvend object bij de Kaapverdische eilanden. Ook het Nederlandse team Brunel moest de zeilen strijken om een man het water in te kunnen sturen.

Rotzooi

De Belg Louis Belcaen was als benjamin aan boord de aangewezen man om midden op de oceaan de plastic slierten van de kiel te plukken. Hoe komt die rotzooi in het water? Daarom de vraag: Hoe gaan watersporters zelf om met afval aan boord? We vroegen het onze lezers in onze rubriek Vaarkrantreporter.

Mentaliteit

Ruud Vreeswijk vindt dat de mentaliteit van schippers drastisch moet veranderen. “Wij komen geregeld vuil tegen dat door schippers is achtergelaten. Ze laten zakjes en blikjes achter met waarschijnlijk het idee dat de gemeente het wel opruimt. Wij maken ook regelmatig mee dat er geen vuilnisbakken aanwezig zijn of dat ze erg vol zijn. Als het waait komt het dan overal terecht.”

Gewend

Coby Wognum denkt dat vuilnis vooral op grote boten overboord wordt gezet: “Ik zal het niet in mijn hoofd halen om vuil overboord te zetten. Zelfs de papiertjes van een snoepje worden in de vuilniszak gegooid. Wonderlijk genoeg komt het meeste voor bij grote boten. Misschien zijn zij gewend dat alles door anderen word opgeruimd.”

Tweede bruid

Sjaro de Boot behandelt afval aan boord met zorg: “Wij vermalen al het biologisch vuil (schillen etc.) in de vermaler in het aanrecht en dat gaat overboord als visvoer. We doen al het niet-biologische vuil zoals papier, plastic, glas en blik in de vuilcompactor die we aan boord hebben geïnstalleerd. Het compacte afval gooien we in kleine pakketjes in de afvalbakken in havens. Het werkt fantastisch op onze langere zeil reizen.”

Instanties

Ook Willem Kwak is een ervaren rot op zee. “Nieuw Zeeland, Australië en andere eilanden in de Pacific geven het goede voorbeeld. Als een jachtje daar inklaart wordt vriendelijk gevraagd hoelang je op zee bent geweest. Daarna de vraag waar is uw afval? Heb je geen afval dat overeenkomt met de tijd die je op zee bent geweest, dan krijg je een boete. Heb je wel afval dan wordt dat gratis door de instanties meegenomen.”

Haren

Kwak wijst ook op een ander risico dan de zichtbare plastic soep. “ Vuil dat niet blijft drijven, denk aan accu’s, vislijnen en netten, is nog veel schadelijker.” Hij besluit met: “De zee is mij heilig, het is mijn tweede bruid. Hou het schoon” Cor Herben: “Als ik door de golf van Biskaje vaar, tegen de Spaanse kust door een vloot visboten, rijzen mijn haren te berge. Want daar gaat alles overboord.”

Signalen

Gelukkig zijn er ook signalen dat het beter gaat. W. van Steenbergen: Bij ons gaat er niets overboord en ik denk bij 99% van de watersporters. Want een watersporter is erg milieu bewust.” Gerrit en Bettina Hemken zeilen sinds 2004 met hun zeiljacht in de Carieb en langs de oostkust van de USA. “

Dumpen

Toen wij voor het eerst in de Carieb aankwamen, dumpten eilanders overal vuilnis, achter de palmbomen of zelfs in het water.  Gelukkig is dat de laatste jaren sterk verbeterd. Er staan nu overal containers of er zijn op afgelegen ankerplekken afgeschermde plaatsen waar iedereen vuil kan storten. “ De Caribische zee en de wateren van de USA zijn schoon; je ziet nergens rommel drijven.”

Afvaltips voor aan boord:

  • Neem voor elke vaartocht van huis een vuilniszak of plastic boodschappentassen voor afval mee
  • Verzamel daar elke vaardag het boordafval in
  • Scheid Groente Fruit en Tuin afval, papier, glas en overig afval zoals plastic.
  • GFT afval kan overboord, liefst zo klein mogelijk en NOOIT in de buurt van havens of andere boten
  • Papier en karton liefst in de papiercontainer, maar kan ook in een allesbrander worden verbrand
  • Glas hoort alleen in de glasbak
  • Overig afval zoals blik en plastic klein maken (plastic is vaak goed te knippen)
  • In de container op de haven of op de sluis kun je meestal alle afval kwijt. Thuis kan ook.
  • Raap ook los zwervend afval van anderen op en dump het in een afvalbak. Daar heeft iedereen plezier van.