Nieuws/Buitenland
884457
Buitenland

'Immigratieplan Obama onhaalbaar'

Het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om een specifieke groep illegalen te beschermen tegen uitzetting lijkt onhaalbaar. Dat zeggen juristen die gespecialiseerd zijn immigratievraagstukken. De illegalen die voor bescherming in aanmerking komen, moeten zich eerst registreren, maar krijgen dan te maken met hoge aanvraagkosten, lange wachtlijsten en een enorme papierwinkel.

Het verleden leerde dat weinig illegalen de moeite namen zich te registreren. De juristen verwachten dat Obama's immigratieplan dit alleen maar erger maakt. Er is te weinig personeel om aanvragen te behandelen van de ruim 4 miljoen illegalen die voor bescherming in aanmerking komen. Het kan zelfs meer dan een jaar duren voordat een aanvraag volledig erdoor is. Ook de juristen komen handen tekort om de illegalen te helpen met de aanvraagprocedure.

Donderdag presenteerde Obama het plan om illegalen die meer dan 5 jaar in de VS wonen en 'legale' kinderen hebben te beschermen tegen uitzetting. Daarvoor is registratie verplicht.

Obama haalde zich met zijn plan de woede van Republikeins Amerika op de hals, omdat hij niet met het parlement had overlegd. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehner (Republikein), haalde dan ook stevig uit naar Obama. „Met deze actie pleegt de president opzettelijk sabotage bij de gezamenlijke hervormingen die hij zo graag wil.”

Obama reageerde vrijdag dat hij geen andere keus had, omdat voorzitter Boehner waarschijnlijk niet eens een stemming voor het plan zou houden in het Huis van Afgevaardigden.