Nieuws/Binnenland
884462
Binnenland

Hennis en Koenders bij NAVO-bijeenkomst

Op de eerste vergaderdag van de Parlementaire Assemblee van de NAVO spreken zaterdag in Den Haag minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn collega Jeanine Hennis van Defensie.

Verschillende commissies komen dit weekeinde bijeen. Een aantal thema's domineert. Een daarvan is Afghanistan. De NAVO begint hier begin volgend jaar een nieuwe missie waaraan ook 100 Nederlandse militairen deelnemen.

Verder ligt de focus op Rusland en Oekraïne. Uit dat laatste land zijn wel deelnemers aanwezig, terwijl er dit jaar geen Russen zijn uitgenodigd vanwege onder meer de annexatie van de Krim eerder dit jaar.

De Parlementaire Assemblee kan alleen adviezen geven. Maar die worden wel serieus genomen, aldus voorzitter Hugh Bayley. De nieuwe secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, wil een nauwe band met de Assemblee, zei Bayley vrijdag.

Meer dan 700 mensen nemen deel aan de jaarvergadering in het World Forum onder wie zo'n 350 parlementariërs. Maandag vindt de afsluitende sessie plaats. Dan spreken ook premier Mark Rutte en NAVO-baas Stoltenberg.