Nieuws/Binnenland
884499361
Binnenland

Paardenmiddel moet wanbetalers stuiten

Gemeenten halen wielklem van stal

Een auto met een buitenlands kenteken met wielklem.

Een auto met een buitenlands kenteken met wielklem.

Amsterdam - De gehate gele wielklem keert terug in het Nederlandse straatbeeld. Vier grote gemeenten zetten de klem inmiddels weer, zeker vijf andere gaan dat ook doen of overwegen het. Oorzaak is het toenemend aantal – met name buitenlandse – wanbetalers van verkeersboetes. Dat blijkt uit een rondgang langs een twintigtal gemeenten.

Een auto met een buitenlands kenteken met wielklem.

Een auto met een buitenlands kenteken met wielklem.

De problemen met het innen van parkeerboetes zijn toegenomen omdat Duitsland sinds kort geen benodigde gegevens van overtreders meer aan Nederland verstrekt. Ook Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië doen dat niet. Daardoor kunnen gemeenten vaak fluiten naar hun geld en wordt de overtreder niet gestraft.

Den Bosch, Den Haag, Terneuzen en Amsterdam gebruiken de wielklem inmiddels weer. Utrecht en Eindhoven voeren de klem in het najaar in. Middelburg, Vlaardingen en Nijmegen overwegen dat te doen.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf eerder al aan in Europees verband overleg te willen voeren over dit onderwerp. De wanbetalers zijn hem een doorn in het oog. In de beantwoording van Kamervragen verwijst hij expliciet naar het inzetten van de wielklem. „Het staat gemeenten vrij om andere handhavingsinstrumenten in te zetten om niet-betaalde parkeerbelasting alsnog te innen”, schrijft hij.

Lees hier het hele verhaal:

Lees hier de analyse: