Nieuws/Buitenland
884504
Buitenland

EU verlengt antipiraterijmissie met twee jaar

De Europese Unie verlengt de missie tegen de Somalische piraterij (Atalanta) met twee jaar, tot eind 2016. De piraten vormen nog steeds een gevaar voor de veiligheid, hoewel de situatie voor de Oost-Afrikaanse kust aanzienlijk is verbeterd, beargumenteerde de EU haar besluit vrijdag in Brussel.

Volgens de EU is het businessmodel van de piraten beschadigd, maar nog niet volledig lamgelegd. Momenteel patrouilleren vier tot vijf schepen en twee vliegtuigen langs de Afrikaanse kust. Daarbij zijn zo'n negenhonderd militairen betrokken.

Vorige week werd al bekend dat Nederland in elk geval tot eind 2015 doorgaat met de antipiraterijmissie van de EU. Daarbij komt er meer aandacht voor het vasteland van Somalië, omdat daar de oorzaak ligt van de piraterij, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) toen.

De Nederlandse marine neemt sinds eind 2008 deel aan Atalanta van de EU en sinds 2010 aan de NAVO-missie Ocean Shield, die ook als doel heeft de piraterij bij de hoorn van Afrika te bestrijden. Nederland stopt met de NAVO-missie.