884566
Binnenland

Archeolgen troffen in de Haagse Vlietzone een Romeinse pot aan met schatten

Unieke Romeinse muntenschat gevonden

De archeologiewereld schudt op z’n grondvesten na de vondst van een unieke familieschat met 107 zilveren munten uit de Eerste eeuw. De schat, die in Den Haag uit de grond is gehaald, stond in de Romeinse tijd gelijk aan een jaarsalaris.

De munten, die allemaal in Rome werden geslagen, zaten samen met zes zilveren armbanden, een grote mantelspeld en enkele glazen kralen verstopt in een Romeinse pot. Onderzoek heeft uitgewezen dat de oudste munten dateren uit de tijd van keizer Nero (37-68 na Chr.). Ook is er een zeer zeldzame munt van keizer Otho, die in 69 slechts drie maanden heeft geregeerd. Van deze munten zijn er in Nederland tot nu toe slechts twintig gevonden.

'Zeer zeldzaam'

De archeologen sprongen een gat in de lucht toen ze ontdekten dat de roestklomp die ze langs de Vliet uit de grond haalden, in werkelijkheid een ware schat was. ,,Een dergelijke vondst is zeer zeldzaam en komt misschien eens in de 25 jaar voor”, vertelt archeoloog Ab Waasdorp. 

De munten zijn gedetermineerd door de Nederlandsche Bank, die een database met alle in Nederland gevonden munten beheert.

Vanaf 25 november is de schat te zien in het Haags Historisch Museum. Vanmiddag wordt de vondst voor het eerst getoond aan 600 archeologen die zich voor een congres hebben verzameld in de Koninklijke Schouwburg.