Nieuws/Binnenland
884736
Binnenland

Studie bewijst verdringing in bouw, wegtransport en industrie

Goedkope buitenlander krijgt werk Nederlander

Steeds vaker nemen goedkope buitenlandse arbeidskrachten, vooral afkomstig uit Midden- en Oost-Europa, de plek in van Nederlanders. Daarmee is er hard bewijs voor wat velen al lang vermoedden, namelijk dat er sprake is van verdringing in sectoren als de bouw, industrie of het wegtransport.

Dat is de belangrijkste conclusie in een studie van onderzoeksinstituut SEO in opdracht van minister Asscher (Sociale Zaken).

In de onderzochte periode 2001-2011 kwamen steeds meer buitenlandse werknemers naar Nederland. Hun aandeel steeg van 4,9 naar 7,7 procent (660.000 mensen in 2011). Recentere cijfers konden niet onderzocht worden. Vrijwel de volledige stijging is toe te schrijven aan de toestroom vanuit Midden- en Oost-Europa. Het gaat om werknemers die bereid zijn tegen vaak veel slechtere arbeidsvoorwaarden aan de slag te gaan. Werkgevers zoeken bewust de randen van wet- en regelgeving op en gaan daar soms overheen. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie.

PvdA-Kamerlid John Kerstens zegt in een reactie dat „het onderzoek aantoont wat we al wisten: dat er sprake is van uitbuiting, oneerlijke concurrentie en verdringing.” Volgens hem moet dat worden tegengegaan door aanpassing van de EU-regels en door snel de wet voor het aanpakken van schijnconstructies in te dienen. Over die wet is nog discussie tussen de coalitiepartners VVD en PvdA.

Lees het hele artikel hier.